03
vivi blog

DSTREZZED

Bratrstvo moderních gentlemanů
Přiblížení brandu

SCROLL

07. 07. 2022

Ondřej Vibes

Koncept značkyBrandingInspirace

Surfy, klíče a kladiva

Surfy, klíče, kladiva a majestátná zlatá, kterou najdete i v logu značky. To jsou mé prvotní postřehy z výstavního stánku nizozemské značky Dstrezzed, se kterou jsem se setkal v mecce pánské módy na prestižní výstavě Pitti Immagine Uomo ve Florencii.

Ač jsem se nemohl příliš zdržet, pocit zastavení se v čase ve stánku s dokonale sladěným interiérem mě na chvíli osvobodil od 40 stupňových veder uprostřed rozpáleného betonového areálu.

O této značce napíšu, napadlo mě okamžitě. Byla nezaměnitelná a já dostal chuť jdozvědět se víc. Snad za to mohly pověšené surfy, jenž ve mně evokovaly pláž, na které bych se nejraději hned ocitnul a schladil rozpálené tělo, anebo pojem bratrsví a všudypřítomná mužská energie. Vše bylo promyšlené a na svém místě.

K prozkoumávání značky Dstrezzed se dostávám až teď, pouštím si její fashion videa, pročítám marketingové texty a nechávám na sebe působit její poselství.  Vezmu vás na výlet. Překročíme území naší kotliny a zakusíme exotiku dálav. Ze značky Dstrezzed sálá identita severského národa, kultivovaného, s dlouhými písečnými plážemi, ošlehaných chladným oceánským počasím s letními teplotami stěží přesahujících 18 stupňů Celsia. Moc sluníčka si tam neužijete a bezvětrné dny lze zpočítat na prstech jedné ruky.

Vizuál kampaně Dstrezzed Winter 2018
DSTREZZED VIZUÁL PODZIM/ZIMA 2018

Všudypřítomná šeď nevlídného počasí se dostala i do barevných odstínů Dstrezzedu. Výrazné tóny u Destrezzedu nehledejte. Spíše kombinaci černého kovu s hnědou kůží, prosklené vytríny a dlouhé těžké závěsy. Vybral jsem několik fotografií interiéru. Ta západní preciznost! Vše je poctivé a dokonale sladěné.

Dstrezzed - vstup do stánku
Dstrezzed - ukázka vizuálu kampaně postavené na dvou generací mužů
Dstrezzed - ukázka interiéru prodejny
Dstrezzed - ukázka interiéru prodejny
Dstrezzed - vstup do stánku
Dstrezzed - ukázka interiéru prodejny
Dstrezzed - Detail na dekoraci
Dstrezzed - ukázka interiéru prodejny

Na stěnách stánku mě zaujaly fotografie archetypu starce s bílými vlasy a vousy. Přesně tak bych si představoval protřelého vlka, který se životu naučil mezi neklidnými vlnami daleko od domova. Na fotografiích není sám, ale s mužem o generaci mladším, mohli by to být klidně otec se synem. Tato mužská vzájemnost je prosycena celou značkou a pracuje i s principem bratství.

Síla bratrství

Vraťme se tedy k motu značky. Dstrezzed postavil svou značku na bratrství moderních gentlemanů. Co si pod tím představit? Bratrství je víc, než jen přátelství, je to užší propojení dvou mužů vycházející z pouta krve. V dnešní době přetrhaných tradic, bortících se rodinných svazků, je nutné hledat v zajetých významech to nové. Když už pokrevní cesta přestává fungovat, nabízí se tu možnost vědomé volby. Co kdyby moderní bratrství bylo vědomé spojení dvou mužů, které spojuje vzájemný respekt, příležitost pracovat pro společnou věc a rozhodnutí být si na blízku? Přátelství mezi muži je jedna věc, ale bratství? Když se podaří, je v tom i určitá souhra vytvořená společnými zážitky, pouto a odpovědnost.

Dstrezzed Brotherhood of the modern Gent
Zdroj: Dstrezzed Brotherhood of the modern Gent

Ještě se nabízí jeden pohled. Rovina zrcadlení. Jací bychom byli, kdybychom měli staršího bratra, který by nás mohl vést a nebo mladšího bratra, kterého bychom mohli inspirovat? Každý muž potřebuje vzor a možnost se realizovat. A když má u sebe správného parťáka, je oproti tomu chlapské popíjení piva, jen chabá náhražka. Chlapi sobě! Vážně? Jde to i jinak…

Svět moderního gentlemana

Vraťme se zpátky k módě. Jak by se cítil z výše uvedeného takový moderní gentleman? Jak by byl oblečen? Co by chtěl prožívat? Dstrezzed pracuje s těmito obrazy ve svých kampaních, perfektně zpracovaných například Wiebes Agency a zasazuje je do scenérií přírody, prodchnutých živlem vody, západů slunce, písčitých pláží, rychlých kol… Tak na mě působí skvěle odvedené kampaně, natočené v širokých záběrech v poutavých exteriérech. Dobře zvolená hudba s voiceoverem, který se stává memementem, podtrhujícím sílu pánské značky. Vybral jsem pro vás některé z nich.

Proměň hektiku velkoměsta a udělej z ní něco více uvolňujícího… Staň se moderním mužem, takovým, kterým chceš být. Mužem se smyslem pro detail a kvalitu. Mužem, který zbožňuje pohodlí, plátěné obleky, miluje lehké a vzdušné, neutrální barvy, a svou myslí je v přírodě.
Moderním mužem, milujícím vodu, který řídí svůj vůz až do západu slunce. Buď tím, kdo přidává dotek značce Dstrezzed ke každému oblečení. Buď tím, kdo si užívá života každou minutu.

Dstrezzed

7 kroků k budování značky

Co byste při budování značky měli znát? Na  základě zkušeností s klienty jsem pro vás připravil tento seznam:

  1. Definujte svoji značku
    Za každou známou značkou vždy stojí silná vize, dobře definované poslání a přesně uchopené Proč.  Jaké jsou vaše hodnoty, které značkou chcete vyjádřit?
  2. Identifikujte sílu značky
    Proč by si lidé měli kupovat vaše produkty, či investovat do vašich služeb? Najděte benefity, proč by se zákazníci chtěli s vaší značkou spojit.
  3. Poznejte své zákazníky
    Jaké zákazníky si chcete přitáhnout, aby využívali váš produkt či služby? Poznejte vaši cílovou skupinu a budujte komunitu.
  4. Vytvořte silný příběh
    Téměř za každým úspěchem stojí vždy silný příběh. Buďte osobní a budujte vztah se svými zákazníky postavený na důvěře.  
  5. Najděte správný jazyk pro komunikaci
    Jakým způsobem chcete promlouvat ke svým zákazníkům? Jak jim řeknete, co děláte a proč to děláte?
  6. Vytvořte nezaměnitelný vizuál
    Víte, jak se prezentovat vizuálně? Odlište se od konkurence a buďte nepřehlédnutelní a dobře zapamatovatelní. Naplňuje grafické ztvárnění značky její hodnoty a poslání?
  7. Buďte konzistentní
    Dbejte na důslednost. Vaše prezentace musí být vždy v souladu s tím co skutečně děláte. Jakýkoliv nesoulad působí negativně nejen na vaše zákazníky, ale i na výkonnost a morálku vašeho týmu a zaměstnanců.

Propracovanost vnitřních sdělení

Pojďme se, s ohledem na výše uvedené, ještě jednou podívat jakým způsobem DSTREZZED pracuje s prezentací své značky. Máme tu jasně definovanou skupinu zákazníků, orientovanou na muže. Dobře volené vizuály a sdělení pomáhají skrze hodnoty bratrsví a gentlemanství obsáhnout různorodé skupiny mužů, bez ohledu na rozdíly pleti, či věku. DSTREZZED tak vytváří mezi skupinami vztah a spojuje je přes obrazy, které mužům rezonují. Skrze aktivity, které muži vyhledávají (motorka – prožitek svobody, trip s kamarády – prožitek sounáležitosti, výlet s atraktivní přítelkyní na lodi – zrcadlení sebehodnoty s prožitkem úspěšnosti). Ve videích vidíme i zdravý vztah mužů mezi generacemi a také silné vizuály přírody, které propojují ležérnost casual módy s naturálností skandinávského prostředí.

DSTREZZED jsem si vybral nejen proto, že mě i přes množství značek na Pitti Uomo okamžitě zaujal, ale i pro to, že si myslím, že dobře volená pánská móda, podtrhuje osobnost muže a navíc v tomto odvětví se dá se sílou značky velmi dobře pracovat. Pokud vás tento svět také zajímá, více jsem se o něm rozepsal v příspěvku z focení výstavy na Pitti Immagine Uomo ve Florencii, která je mekou pánské módy. Také máte rádi Pinterest? Nasdílel jsem pro vás galerii, která postupně vznikala v rámci kreativy pro mé klienty.

Dstrezzed - Brotherhood of the Modern Gent
Zdroj: Dstrezzed Brotherhood of the modern Gent

A co vaše značka? Máte silné poslání, dobře uchopené hodnoty a nezaměnitelný vizuál? Napište mi.