02
vivi blog

Simon Sinek

Začněte s Proč
Recenze knihy

SCROLL

11. 02. 2022

Ondřej Vibes

Budování značkyBrandingFilosofieFiremní identitaInspiraceOsobní brandPoradenstvíRecenze knihy

A je tu večer, stejný jako z mnoha dalších. Ospalé slunce se konečně převalilo za obzor. Na chvíli sprchlo, mokré ulice zavoněly zetlelou trávou s příslibem příchodu babího léta. „Konečně deště!“ Usedáte s povzdechem a pouštíte si další díl vašeho oblíbeného seriálu. Začíná co nevidět a vy prozřetelně, aby vám nic neuniklo, zapínáte televizi s předstihem.

„Používejte pastu Oral Plus, doporučují čtyři zubní dentisté z pěti“. vytrhne vás nadšený hlas ze zamyšlení a obraz střídá scéna s ustaranou lékařkou: „Nechte se oočkovat proti rakovině děložního čípku a nedovolte, aby vás potkal smutný osud jako dalších 35% žen s věkem nad 40 let.“

A zase střih, sterilní krabičku s modrozeleným pruhem střídá orosená sklenice dobře vychlazeného piva. Bubliny stoupají ode dna do nadýchané čepice, pěna překonává okraj a sune se po matné ploše k fortelnému hospodskému stolu:
„Chlapi sobě! Objev v sobě tu pravou sílu…“

Ach ty manipulace

Co mají tato sdělení společného? Snaží se nám vnutit výrobky, které stejně nejspíš ani nechceme. Ale jak? Na jaké struny nás tahají? Promyšleně útočí na naše podvědomí a používají k tomu osvědčené manipulativní techniky. Práce se strachem, nátlak většiny, přesvědčování prostřednictvím celebrit, či podsouvání pomocí aspiračních sdělení typu: „touto metodou shodíte přebytečná kila do dvou měsíců“. Proč to vůbec dělají?

Manipulace se staly nezdravou normou, kterou aplikuje většina firem a korporací bez ohledu na velikost nebo oblast působení. Apelují na naše iracionální touhy nebo si zahrávají s našimi obavami a dělají to s jedním jediným účelem. Navýšit prodeje reklamovaných výrobků. Na jak dlouho však? Jen do té doby, než klesnou prodeje a výše uvedenou Pastu Oral Plus bude muset vystřídat “inovovaná” pasta Oral Plus X, která je ještě účinnější a vybělí vaše zuby o 15% lépe, než ta předchozí.

Tento nekonečný závod, který spotřebovává nepředstavitelné peníze nakonec stresuje všechny, jak kupující, tak i prodávající, kteří v límečcích bedlivě sledují výkyvy prodejů v desetinných číslech, i oni mají svůj seriál, ale na rozdíl od vás, někteří z nich hrají hlavní roli.

Sinek a mileniálové

Všichni se soustředí na to, CO dělají, ale už dávno zapomněli a PROČ vlastně a nebo to snad ani nevědí? Právě jsem dočetl knihu od Simona Sinka Začněte s Proč, na kterou jsem dostal od mnoha lidí kladné reference. Se Simonem Sinkem jsem se poprvé „setkal“ na Youtube v jeho promluvě ke generaci Mileniálů a musím říct, že mě od první minuty zaujal.

Sympatický charismatický chlapík, v ležérním oblečení, pohodlně usazený v křesle se zamyšleným pohledem vyprávěl mladému publiku o jejich problémech a každou větou trefil kladivo na hlavičku: „Facebook způsobuje, že se lidé tváří, jak jsou happy, i když trpí. Stačí mít špatnou náladu a pošlu deseti lidem přes Facebok ahoj ahoj ahoj a on se někdo chytne a hned je mi líp. A nebo není? Hlasitý smích z publika, tak trochu kyselý, prozrazující však, že Simon Sinek je typ motivátora, který výborně pracuje s obrazy a servíruje je s nebetyčnou přesností.

Hledejte vizi, mějte poselství

Kniha Začněte s proč je o jednom velkém poselství. Chcete-li mít ve svém podnikání dlouhodobý úspěch, musíte mít vizi, jasně nadefinovaný směr, přesvědčení, kterým dokážete ostatní nadchnout a zapálit je, aby se zapojili do prosazování vašich výrobků či služeb. A to jak zaměstnanci, tak i spotřebitelé. Musíte objevit na základě vašich životních zkušeností ten pravý důvod, který vás bude charakterizovat, který dá jasný obraz vaší firemní identitě, tak abyste se stali zapamatovatelnými a jedinečnými.

Stejně jako firmy Apple nebo Microsoft, protože, když to neuděláte a své výrobky budete prosazovat bez hlubšího poselství, stanou se z nich komodity, odkázané na neustálou marketingovou podporu, která vás dostane do nikdy nekončícího konkurenčního boje, jenž vysává vaše prostředky, způsobuje stres a tlačí vás do používání všemožných manipulací.

Idea zlatého kruhu

Začněte s proč - ilustrační foto Apple Park areálu
The Golden Circle From Simon Sinek| Zdroj: Youtube

Jak Sinkova metoda PROČ funguje? Simon Sinek odpověď na svou teorii hledá v tajemství lidské fyziologie a prozkoumává fungování mozku. Popisuje dvě oblasti mozku. Limbickou část, která má na starost pocity jako například důvěru a loajalitu a spouští impulsy k chování tzn. k jakékoliv akci a část kůry mozkové, která má na starost racionální myšlení a řeč. Simon Sinek říká, že tyto dvě části nejsou propojeny a proto, když svým sdělením působíte směrem z venku dovnitř kruhu; tzn. nejdříve na kůru mozkovou a teprve pak na limbickou část mozku, umlátíte příjemce fakty a on nebude mít potřebu k jakékoliv akci.

Příkladů tohoto principu pracujícím s CO, najdete bezpočet. Jen se zamyslete, jak byste reagovali při výběru mobilu na základě porovnání parametrů třech pro vás úplně neznámých mobilů ve srovnávací tabulce? Simon Sinek nakonec konstatuje, že výběr provedete buď zcela nevědomě, případně si necháte poradit od někoho zkušenějšího. A jsme u toho. Tím jednáte intuitivně, na základě důvěry a hle už jsme u části limbického mozku. Simon Sinek uvádí, že klíč k úspěchu je právě v postupu z vnitřního kruhu směrem ven, kdy zaujmete ideou a vizí, zapálíte pocity a nastartujete lidi k akci.

I have a dream

Určitě znáte tuto pověstnou větu, kterou pronesl M. L. King u Lincolnova památníku a je to jeden z mnoha příkladů, jak Simon Sinek pracuje s ideou PROČ. Sen působí na oblast vnitřního mozku. M. L.

King neřekl, že má plán, měl ho, ale o tom nepotřeboval mluvit před mnohatisícovým davem. Potřeboval lidi zapálit a nadchnout.

Jako správný leader a jako správný vůdce. Simon Sinek se ve své knize Začněte s Proč stává hledačem opravdových leaderů v organizacích a konstatuje, že je bohužel často nenachází.

Budujte brand a nebuďte v tom sami

Jedním z poselstvích knihy Začněte s Proč je to, že pokud máme být v byznysu dlouhodobě úspěšní, nemůžeme oblast svého podnikání postavit jen na kvalitním výrobku, i když jej dokážeme úspěšně propagovat a prodat. Přestože můžeme být krátkodobě úspěšní, budeme z dlouhodobé perspektivy pro zákazníky nečitelní, nezapamatovatelní, a nevytvoříme si s nimi vztah.

Simon Sinek – prezentace

Na příkladu dvou zedníků se Simon Sinek nepřímo dotknul idey Sociální trojčlennosti, kterou se delší dobou zabývám. Jeden zedník staví nějakou zeď, bere to jako nutné zaměstnání, druhý staví katedrálu, protože věří v záměr stavitele a je na to dostatečně hrdý.

Co zmůže stavitel bez zedníka a co zmůže samotný zedník, který dohlédne jen na další patro cihel? Co dokáže leader se silnou vizí bez zkušeného manažera, který dokáže uřídit všechny procesy ve firmě a výrobním procesu? A jak budou oba efektivní když nebudou v symbióze, v práci pro společnou věc? I my musíme stavět chrámy a katedrály, které ze světa myšlenek sneseme na zem. Jak budou nádherné, to záleží jen na nás.

Jen konzistentní dlouhodobá souhra všech lidí, soustředících se na společnou vizi vede k úspěchu. Tuto myšlenku naplňuje i sociální zákon, vycházející ze Sociální trojčlennosti německého filosofa Dr. Rudolfa Steinera:

Blaho určitého celku spolupracujících lidí
je tím větší,
čím méně jednotlivec požaduje
výnosy svých výkonů sám pro sebe,
to znamená,
čím více z těchto výnosů
dává svým spolupracovníkům
a jeho vlastní potřeby
jsou uspokojovány
ne z vlastních výkonů,
ale z výkonů ostatních.

Rudolf Steiner

Také máte své proč?

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud má být vaše značka, váš produkt či služba dlouhodobě úspěšná, je třeba mít silnou vizi, najít své poslání a být obklopeni kvalitními lidmi, kteří sdílí stejné hodnoty jako vy.

Z mé zkušenosti s klienty jsem pochopil, že uchopení pravé podstaty Proč je dlouhodobá cesta a leckdy trnitá. Nejčastěji jsem se setkal s tím, že to, co je považováno za oblast Proč, je ve skutečnosti Jak a v tom horším případě Co. To, co nás baví a čím se prezentujeme, často není naše skutečné Proč, je to často spíše Jak a Proč úplně chybí.

Viděli jste film Počátek? I v tomto případě je třeba překonat několik vrstev a jít hodně do hloubky.

Proč děláte byznys, který děláte? Myslíte si že váš produkt je nejinovatelnější ze všech? Dobrá… Ale, co je zatím? A co se stane, až ho někdo předstihne?

Hledání vize a poslání je proces s nezbytnou seberfeflexí, přehodnocováním a ověřováním si výsledků v souladu s okolním světem.

Na obsahu vždy záleží

Určitě znáte rčení buď ovlivňuji svět a nebo svět ovlivňuje mě. Buď máme silnou vizi a poslání a to nás vede k dalším krokům a nebo je prostě nemáme. Co se děje v tomto případě? Nejčastěji vlastní iniciativu, kterou nepřevezmeme, svěříme do rukou druhých. Ať na základě referencí, či doporučení známých. Prostě nám něco vymyslete, je to vaše práce, na kterou si vás najímáme.

Je to tak opravdu správně? Dokáží týmy mladých zapálených kreativců nebo protřelé etablované reklamní a marketingové agentury skutečně uchopit to, co by mělo být v prvé řadě především vaše? Stanou se vašimi opravdovými partnery, uchopí dobře vaší vizi a pomohou vám na vaší cestě k vašemu skutečnému poslání? Co všechno by k tomu bylo zapotřebí? Vzájemná důvěra? Poctivé partnerství? Hledání sebehodnoty? Dobré načasování? Může to být výživný koktej, který když se dobře namíchá přinese reálné výsledky.

Jste na to připraveni? Napište mi.